Când vedem ulei de lavandă, ne imaginăm câmpurile purpurii din lunile iunie-iulie. Acestea nu au doar o aromă unică și uluitoare, ci oferă și frumusețe, culoare și bâzâit de albine. Lavanda are o gamă întreagă de ingrediente utile – pentru corp, minte și suflet. Din acest motiv, uleiul de lavandă nu ar trebui să lipsească în nicio familie.
ISTORIA ȘI BENEFICIILE ULEIULUI DE LAVANDĂ
Efectele uleiului de lavandă sunt cunoscute de mai mult timp decât s-ar putea crede la prima vedere. Se crede că însăși Cleopatra folosea parfum de lavandă. Planta era, de asemenea, un ingredient obligatoriu în procesul de mumificare. În 1922, arheologii au descoperit în mormântul lui Tutankhamon vase cu unguente. Acestea încă miroseau a lavandă chiar și după 3000 de ani. Uleiul de lavandă a fost deja folosit de egipteni. Romanii cunoșteau și proprietățile pozitive ale lavandei.De exemplu, înainte de război, legionarilor li se distribuiau buchete de lavandă. Cel mai probabil, motivul era efectul calmant al plantei. Cu toate acestea, lavanda nu a fost recunoscută oficial ca plantă medicinală până în anul 2008. În acel an a fost declarată planta medicinală a anului.
Ulei de lavandă – calitatea și beneficiile uleiului produs în Bulgaria

Floarea de lavandă a început să fie cultivată intensiv în Bulgaria încă din anii ’60 ai secolului trecut. Principalele zone de cultivare au fost regiunea Kazanlak și zona Subbalcanilor. În prezent, Bulgaria ocupă primul loc în lume la producția și exportul de ulei de lavandă. Acest succes se datorează calității excelente a uleiului și condițiilor climatice favorabile. În paralel, și România și-a dezvoltat propria producție locală în ultimii ani. Uleiul de lavandă românesc este tot mai apreciat pe piața internă.
Cum se produce uleiul de lavandă – metoda distilării

Uleiul de lavandă se obține prin distilarea cu abur a florile de lavandă. În acest proces, lavanda este încălzită cu abur. Uleiurile esențiale sunt apoi dizolvate din plantă și evaporate. Acestea sunt transferate împreună cu vaporii de apă într-o conductă de răcire. Acolo uleiul se condensează din nou în stare lichidă și se colectează într-un vas special. Pentru a obține 1 litru de ulei de lavandă e nevoie de 120 kg de flori de lavandă. În timpul distilării se obține un alt produs foarte valoros și folosit – apa de lavandă. Uleiul de lavandă are peste 200 de ingrediente, dar nu toate au fost studiate. Calitatea apei de lavandă și a uleiului de lavandă depinde și de momentul recoltării florilor. Cel mai bun moment pentru această activitate este la începutul lunii iulie, între orele 10.00 și 16.00. În această perioadă, florile conțin cea mai mare cantitate de ulei aromatic.
Beneficiile și utilizările terapeutice ale uleiului esențial de lavandă și apei florale de lavandă
Uleiul de lavandă este acum disponibil într-o gamă de produse diferite. Poate fi achiziționat sub formă de capsule, tablete sau picături. În plus, uleiul de lavandă se găsește în diverse produse cosmetice. Printre acestea sunt șampoane, săpunuri, uleiuri din plante, creme de față, produse de baie și măști pentru păr.
- Perne așezate lângă cap, umplute cu floare de lavandă calmează în timpul somnului.
- Ceaiul de lavandă este foarte popular. Doza zilnică recomandată este de 1-2 lingurițe de flori pentru o ceașcă de ceai. Aceasta poate varia în funcție de recomandările medicale sau terapeutice.
Bomboane Deo cu Ulei de Lavandă - Puteți găsi bomboane deo cu ulei de lavandă create de un producător bulgar pe baza cercetărilor oamenilor de știință japonezi. Studiile au dovedit că după consumul de ulei esențial de lavandă, ingredientele aromatice sunt emise prin porii pielii. Acest efect este mai accentuat după activitatea fizică.
- Florile de lavandă pot fi folosite ca aditiv pentru baie. Adaugă între 20 și 100 g de flori la 20 de litri de apă.
Uleiul de lavandă poate fi utilizat într-o lampă aromatică pentru calmare și relaxare.
Linaloolul conținut în compoziție este utilizat în produse parfumate de igienă și detergenți, inclusiv săpunuri, șampoane și loțiuni. Are acțiune antimicrobiană.
Apa de lavandă – beneficiile produsului secundar obținut la distilarea uleiului de lavandă
- Lumânările de lavandă purifică aerul și calmează.
- Uleiul de lavandă este cel mai bun remediu casnic pentru păianjeni și alți dăunători din casă. Adăugați 10 picături de ulei de lavandă în 100 ml și pulverizați colțurile din camere împotriva păianjenilor. Vara puteți ține țânțarii departe de camerele voastre. Puneți câteva picături de ulei de lavandă într-o farfurie și așezați-o pe fereastră. De asemenea, puteți pune câteva picături pe încheieturi ieșind afară pentru a alunga țânțarii departe de voi.
Pentru a îndepărta moliile din dulap, puteți face mici săculeți cu flori de lavandă. Alternativ, folosiți bucăți de pânză pulverizate cu ulei de lavandă și așezați-le în dulap.
Lavanda are o gamă largă de aplicații în aproape toate domeniile. Cu toate acestea, în anumite cazuri, uleiul de lavandă poate provoca efecte secundare.
- la copii mici cu vârsta de până la 2 ani este posibil să nu funcționeze bine
- Persoanele cu piele sensibilă trebuie testate pentru toleranță, pentru a evita iritarea și reacțiile alergice.
- Unele animale domestice au o intoleranță la aromoterapie
Când cumpărați ulei de lavandă, trebuie să aveți în vedere pentru ce îl veți folosi. Depozitați uleiul de lavandă în recipiente de sticlă, deoarece intră în contact cu metalul sau plasticul reacționează chimic. Cel mai bine se păstrează în sticle întunecate, ca majoritatea uleiurilor esențiale. Utilizați ulei de lavandă de înaltă calitate dacă îl veți folosi în scopuri medicinale.
Indiferent că optezi pentru uleiul de lavandă produs în Bulgaria sau alegi varianta românească, asigură-te că este 100% natural și pur. Alege un ulei obținut prin metode tradiționale, pentru a te bucura de toate beneficiile terapeutice și cosmetice ale lavandei.